استاندارد طراحی سالن آمفی تئاتر: سیستم اعلام و اطفاء حریق سالن آمفی تئاتر
استاندارد طراحی سالن آمفی تئاتر/همایش/کنسرت - سیستم اعلام و اطفاء حریق سالن آمفی تئاتر شامل :
- سیستم اعلام حریق (Fire Detection System)
- سیستم اطفاء حریق (Fire Suppression System)
- سیستم خروج اضطراری (Emergency Exit System)
- سیستم تهویه و کنترل دود (Smoke Control System)
- تست و نگهداری سیستم اعلام و اطفا حریق (Testing and Maintenance)
بر اساس ضوابط استاندارد طراحی سالن آمفی تئاتر، اجرای سیستم اعلام و اطفاء حریق سالن آمفی تئاتر/سینما/همایش/اجتماعات/کنسرت نیازمند تجهیزات و پروتکل های مهندسی شده است. در ادامه این مطلب به توضیح هر بخش پرداخته ایم.
استاندارد طراحی سالن آمفی تئاتر/همایش/کنسرت - سیستم اعلام و اطفاء حریق
1. سیستم اعلام حریق سالن آمفی تئاتر/سینما/همایش/کنسرت (Fire Detection System)
سیستم اعلام حریق در سالن آمفیتئاتر/سینما، شامل مجموعهای از تجهیزات و حسگرهاست که به منظور تشخیص سریع آتشسوزی و اطلاعرسانی به افراد حاضر طراحی شده است. هدف این سیستم، هشدار سریع به افراد برای تخلیه سالن و کاهش خطرات ناشی از آتشسوزی است. تجهیزات اصلی سیستم اعلام حریق سالن آمفی تئاتر عبارتند از:
1.1. آشکارساز دود/دتکتور دود سالن آمفی تئاتر (Smoke Detectors)
حسگرهای آشکارساز دود یا دتکتور دود وظیفه تشخیص وجود دود را بر عهده دارند و در صورت بروز حریق به سیستم مرکزی اعلام میکنند. این حسگرها دود ناشی از آتشسوزی را تشخیص داده و سیگنالهای هشدار به سیستم مرکزی ارسال میکنند. دتکتورهای دود برای مکانهایی که احتمال انتشار دود زیاد است، مثل سالن آمفی تئاتر/سینما.کنسرت و سایر سالنهای بزرگ، ضروری هستند.
1.2. آشکارساز حرارتی/دتکتور حرارتی سالن آمفی تئاتر (Heat Detectors)
آشکارساز حرارتی یا دتکتور حرارتی مناسب مناطقی است که شاید دود ایجاد نشود اما دما به سرعت افزایش یابد. این دتکتورهای حرارتی در صورت تشخیص افزایش دما فراتر از حد مجاز، به سیستم اعلام هشدار میدهند.
سیستم اعلام حریق سالن آمفی تئاتر-آشکارساز دود/آشکارساز حرارتی
1.3. آژیر و فلاشر اعلام حریق سالن آمفی تئاتر (Fire Alarm Sirens)
آژیر اعلام حریق برای اطلاعرسانی به افراد حاضر در سالن آمفی تئاتر استفاده میشود. پس از فعال شدن آشکارساز دود یا آشاکار ساز حرارتی، آژیر اعلام حریق صدای بلندی را تولید میکند تا افراد حاضر در سالن را از وقوع حریق مطلع کرده و آنان را مجبور به تخلیه سریع سالن کند. علاوه بر آژیرهای هشدار صوتی، سیستمهای اعلام حریق معمولاً دارای چراغهای هشدار نوری نیز هستند که به ویژه برای افراد ناشنوا یا در محیطهای پر سروصدا کاربرد دارند.
1.4. کنترل پنل اعلام حریق سالن آمفی تئاتر (Fire Alarm Control Panel)
سیستم کنترل مرکزی اعلام حریق تمامی حسگرها را مدیریت کرده و هشدارها را نمایش میدهد. کنترل پنل را میتوان مغز سیستم اعلام حریق سالن آمفی تئاتر دانست که تمامی حسگرها و تجهیزات هشدار را مدیریت میکند. پنل کنترل مرکزی وظیفه دریافت سیگنالهای دریافتی از حسگرها و فعال کردن آژیرها و هشدارهای نوری را بر عهده دارد.
سیستم اعلام حریق سالن آمفی تئاتر-کنترل پنل مرکزی
2. سیستم اطفاء حریق سالن آمفی تئاتر/سینما/همایش/کنسرت (Fire Suppression System)
سیستم اطفاء حریق در سالن آمفیتئاتر مجموعهای از تجهیزات و فناوریها است که به منظور مهار و خاموش کردن آتش در مراحل اولیه آن طراحی شده است. این سیستمها به سرعت آتش را خاموش کرده یا از گسترش آن جلوگیری میکند تا خسارات جانی و مالی به حداقل برسد. تجهیزات اصلی سیستم اطفاء حریق در سالن آمفیتئاتر عبارتند از:
2.1. سیستم آب پاش اطفا حریق سالن آمفی تئاتر (Fire Sprinkler)
سیستم آب پاش اطفا حریق بهطور خودکار با تشخیص آتشسوزی، آب را به نواحی مختلف سالن پاشش میکند. در برخی از سالنها ممکن است سیستمهای دیگر مانند فوم یا گازهای خنثیکننده استفاده شوند. سیستم آب پاش اطفا حریق شامل لولههایی است که در سراسر سقف سالن قرار گرفته و به شیرهای آب متصلاند. هنگامی که دمای اطراف آب پاش به سطح مشخصی میرسد، این شیرها باز شده و آب به سرعت پاشیده میشود. آب پاش ها به صورت خودکار فعال میشوند و در مهار اولیه آتش بسیار مؤثر هستند.
سیستم اطفاء حریق سالن آمفی تئاتر-سیستم آب پاش
2.2. کپسول آتشنشانی اطفا حریق سالن آمفی تئاتر (Fire Extinguisher)
کپسول آتششانی به صورت دستی برای مقابله با آتشهای کوچک در نقاط مختلف سالن قرار داده میشوند. کپسولهای آتشنشانی در نقاط مختلف سالن آمفی تئاتر نصب میشوند تا در صورت بروز آتشسوزی کوچک، افراد حاضر یا کارکنان به صورت دستی بتوانند آتش را مهار کنند. انواع کپسول آتش نشانی عبارت است از کپسولهای فوم، پودر خشک، گاز CO2، و آب.
2.3. سيستم اطفاء حريق گازی سالن آمفی تئاتر (Gas Fire Suppression System)
برای اطفاء حریق در فضای بسته ای مانند آمفی تئاتر، و بدون آسیب به تجهیزات الکترونیکی یا آثار هنری، از سیستم اطفاء حریق با گازهای خنثی مانند CO2 یا FM200 استفاده میشود. این سیستمها به جای آب از گازهای خنثی مانند CO2 یا FM200 استفاده میکنند تا بدون آسیب به تجهیزات، آتش را مهار کنند. استفاده از سیستم اطفاء حریق گازی، بهویژه در فضایی مانند سالن آمفی تئاتر که استفاده از آب ممکن است به تجهیزات صوتی، تصویری یا دکوراسیون آسیب برساند توصیه میشود.
سیستم اطفاء حریق سالن آمفی تئاتر-سیستم اطفاء حريق گازی
جهت تکمیل اطلاعات مطلب سیستم تهویه مطبوع سالن آمفی تئاتر نیز مطالعه شود
3. سیستم خروج اضطراری سالن آمفی تئاتر/سینما/همایش/کنسرت (Emergency Exit System)
سیستم خروج اضطراری در سالن آمفیتئاتر، مجموعهای از تجهیزات و دستورالعملهاست که برای تسهیل خروج ایمن و سریع افراد در مواقع اضطراری مانند آتشسوزی، زلزله، یا هر حادثه دیگری طراحی شده است. هدف این سیستم، هدایت افراد به سمت خروجیهای امن و جلوگیری از وقوع ازدحام و بحرانهای ثانویه است. اجزای اصلی سیستم خروج اضطراری در سالن آمفیتئاتر عبارتند از:
3.1. علائم خروج اضطراری (Emergency Exit Signs):
علائم خروج اضطراری در سالن آمفی تئاتر برای هدایت سریع افراد به سمت خروجیهای امن استفاده میشود. علائم خروج اضطراری باید به صورت واضح و در نقاط مختلف سالن نصب شوند. این علائم معمولاً به رنگ سبز و با نمادهای استاندارد بینالمللی (مانند فرد در حال دویدن به سمت درب) طراحی میشوند.
علائم خروج اضطراری روشناییدار: این علائم باید دارای روشنایی داخلی باشند تا در شرایطی که نور سالن قطع میشود، به راحتی دیده شوند.
سیستم خروج اضطراری سالن آمفی تئاتر-علائم خروج اضطراری
3.2. سیستم روشنایی اضطراری (Emergency Lighting):
سیستم روشنایی اضطراری سالن آمفی تئاتر در صورت قطع برق به منظور روشن نگهداشتن مسیرهای خروجی استفاده میشود. این سیستم به محض قطع برق یا فعال شدن سیستم اعلام حریق، روشنایی محدودی در مسیرهای خروجی ایجاد میکند. روشنایی اضطراری به افراد کمک میکند تا در تاریکی به راحتی راه خروج را پیدا کنند. سیستم روشنایی اضطراری معمولاً در طول راهروها، پلهها، و نزدیک دربهای خروج سالن آمفی تئاتر نصب میشود.
سیستم خروج اضطراری سالن آمفی تئاتر-سیستم روشنایی اضطراری
3.3. دربهای خروج اضطراری (Emergency Exit Doors):
دربهای خروج اضطراری در سالن آمفی تئاتر در قسمتهای مختلف سالن، بهویژه در نزدیکی صندلیهای تماشاگران و پشت صحنه قرار دارند. دربهای خروج اضطراری باید به راحتی و بدون قفل شدن باز شوند تا افراد بتوانند به سرعت از سالن خارج شوند.
دربهای ضد حریق: برخی خروجیها به دربهای ضد حریق مجهز هستند تا از گسترش آتش به سایر قسمتهای ساختمان جلوگیری کنند.
سیستم خروج اضطراری سالن آمفی تئاتر-درب های خروج اضطراری
4. سیستم تهویه و کنترل دود سالن آمفی تئاتر/سینما/همایش/کنسرت (Smoke Control System)
سیستم تهویه و کنترل دود در سالن آمفیتئاتر به منظور خارج کردن دود از سالن و جلوگیری از گسترش آن به کار میروند و به تخلیه ایمن افراد کمک میکنند. سیستم تهویه و کنترل دود نقش بسیار مهمی در ایمنی و کاهش خطرات ناشی از آتشسوزی دارد. هدف اصلی این سیستم، تخلیه سریع دود، حرارت و گازهای سمی از سالن است تا از گسترش دود به بخشهای مختلف جلوگیری کند و امکان خروج ایمن برای افراد فراهم شود. این سیستم شامل تجهیزات و فناوریهایی است که دود را به خارج از سالن هدایت میکند و فضای تنفسی بهتری برای افراد باقی میگذارد. اجزای اصلی سیستم تهویه و کنترل دود عبارتند از: فنهای تخلیه دود و دریچههای تخلیه دود ، سیستم فشار مثبت ، سیستمهای تخلیه خودکار و دستی ، کانالهای تهویه دود ، سیستم تهویه حرارتی ، سیستم تهویه مکانیکی ، سیستم کنترل دود در راهروها و پلههای اضطراری ، تهویه برای جلوگیری از تجمع دود در مناطق بزرگ ، و تخلیه دود از طریق پنجرهها و بازشوهای اضطراری.
سیستم تهویه و کنترل دود سالن آمفی تئاتر
5. تست و نگهداری سیستم اعلام و اطفا حریق سالن آمفی تئاتر/سینما/همایش/کنسرت (Testing and Maintenance)
تمامی تجهیزات سیستم اعلام و اطفا حریق سالن آمفی تئاتر باید بهصورت منظم تست و نگهداری شوند تا در زمان بروز حادثه بهدرستی عمل کنند. در نظر داشته باشید که هر کدام از تجهیزات بالا با هدف تأمین ایمنی و کاهش خسارات ناشی از آتشسوزی طراحی و نصب میشوند پس اطمینان از عملکرد صحیح و مؤثر این سیستمها در مواقع اضطراری ضروری است. نگهداری و تست منظم به کاهش خطرات جانی و مالی در صورت وقوع آتشسوزی کمک میکند و مطابق با استانداردها و مقررات ایمنی انجام میشود. تست سیستم اعلام حریق باید به صورت هفتگی، ماهیانه، 3ماهه، و سالانه انجام شود. در این روند نیاز است که به کارکنان آموزش های لارم نیز داده شود. مدارک و گزارشات تست به درستی بررسی و نگهداری شوند. همچینین، علاوه بر تستهای داخلی، مقامات آتشنشانی و ایمنی ممکن است به صورت دورهای از سیستمهای اعلام و اطفای حریق بازدید کرده و آنها را با استانداردهای ایمنی تطبیق دهند.
تست و نگهداری سیستم اعلام و اطفا حریق سالن آمفی تئاتر
شبکه صدا و تصویر فلسفی با راه اندازی کامل سالن آمفی تئاتر/همایش/کنسرت در خدمت شما عزیزان است. خدمات راه اندازی سالن آمفی تئاتر شامل: مشاوره راه اندازی سالن آمفی تئاتر، طراحی استاندارد سالن آمفی تئاتر، ارائه تجهیزات صوت، تصویر و نور سالن آمفی تئاتر، ارائه تجهیزات دکوراسیون سالن آمفی تئاتر، ارائه تجهیزات سیستم اعلام و اطفاء حریق و سیستم تهویه مطبوع، و اجرای نهایی سالن آمفی تئاتر. جهت اجرای پروزه سالن آمفی تئاتر/همایش/کنسرت/سینما با ما در تماس باشید.