انتخاب بین میکروفن باسیم و میکروفن بی سیم یکی از چالش های پیش روی خریدار است؛ در این مطلب با بیان استفاده هر کدام شما را در انتخاب بهتر کمک میدهیم
در مرحله اول، هنگام انتخاب بین میکروفن باسیم و میکروفن بی سیم این سوال را از خود بپرسید "آیا اتصال بی سیم میکروفن برای استفاده من واجب است؟"؛ پس با توجه به هدفی که از استفاده میکروفن دارید به موارد زیر دقت کنید.
میکروفن بی سیم
میکروفن بیسیم (Wireless Microphone) همانطور که از نامش پیداست میکروفنیست که بدون هیچ گونه کابلی به منبع ضبط صدا یا تجهیزات تقویت کننده متصل است. میکروفن بیسیم را گاها میکروفن رادیویی نیز میگویند. در واقع در میکروفن بیسیم، فرکانسهای تولیدی مطابق با استاندارد روز دنیا جایگزین کابل شده اند؛ به عنوان مثال فرکانسهای UHF و VHF، FM، AM یا انواع مدولاسیون دیجیتال. برخی از انواع میکروفن های بیسیم تنها از یک فرکانس ثابت پیروی میکنند و برخی هم امکان تغییر فرکانس را دارند. تغییر فرکانس در میکروفن بیسیم نه تنها از تداخل فرکانسی جلوگیری میکند بلکه امکان استفاده همزمان چندین میکروفن را نیز باعث میشود.
برای ارسال سیگنال های صوتی به صورت بی سیم از میکروفن نیاز به دو جز داریم: فرستنده و گیرنده. میکروفن به فرستنده متصل میشود و گیرنده به ورودی میکروفن. فرستنده سیگنالهای صوتی را رمزگذاری کرده و به صورت بی سیم به گیرنده ارسال میکند و گیرنده سیگنالها را رمزگشایی کرده و به ورودی ارسال میکند. برخی از میکروفن بیسیم یک کانال دارند، به این معنا که یک میکروفن به فرستنده ای که امواج صوتی را به گیرنده ارسال میکنند متصل میشود. درمقابل، سیستم های چند کالانه چندین فرستنده دارند که امواج صوتی را به صورت بی سیم به یک گیرنده با چندین کالا و خروجی ارسال میکند. اگر چند میکروفن بی سیم نیاز دارید استفاده از سیستم بی سیم چند کاناله مقرون به صرفه تر است. فرستنده به منظور ارسال سیگنال صوتی به صورت بی سیم در یک فرکانس خاص تنظیم شده و گیرنده نیز به منظور دریافت همان سیگنال در همان فرکانس تنظیم میشود.
در رابطه با نوع دریافت سیگنالها سه نوع طراحی وجود دارد: طراحی تک آنتن (Non-diversity)، طراحی دو آنتن (Diversity)، طراحی با دو آنتن مجزا (True Diversity)
- در طراحی میکروفن بی سیم تک آنتنه (Non-diversity) فقط یک آنتن برای دریافت سیگنالهای فرستنده وجود دارد.
- طراحی میکروفن بی سیم دو آنتنه (Diversity) همانطور که از نامش پیداست دو آنتن دارد که با فاصله ی کمی از هم قرار گرفته اند که هر دو روی یک گیرنده قرار دارند. اتصال بی سیم فقط بین یک آنتن فرستنده (در انتهای میکروفن) و یک آنتن گیرنده (در انتهای گیرنده) برقرار میشود. اگر قدرت سیگنال در یکی از آنتها کمتر از حد مجاز شودف گیرنده روی آنتن دیگر سوییچ میکند.
- میکروفن بی سیم با دو آنتن مجزا (True Diversity) نیز دارای دو آنتن است با این تفاوت که به یک گیرنده مجزا وصل هست. در این صورت، گیرنده سیگنال هر دو آنتن را دریافت و سیگنال بهتر و قویتر را انتخاب میکند. بنابریان، یکی از دو آنتن باید حتما سیگنال بهتری با احتمال افت جریان کمتر را دریافت کند.
سایر عوامل مهم در انتخاب میکروفن بی سیم:
- دامنه عملکرد: به حداکثر فاصله ی بین گیرنده و فرستنده بدون ایجاد قطعی اشاره میکند.
- انتخاب فرکانس: آیا تنظیم فرکانس بین فرستنده و گیرنده (سینک شدن) به طور اتوماتیک انجام میشود یا به صورت دستی باید تنظیم شود.
- شکل فرستنده: توجه به ابعاد فرستنده و نحوه ارتباطش با گیرنده
- شکل گیرنده: توجه به ظاهر و ابعاد گیرنده
- باتری و طول عمر: توجه به نوع باتری میکروفن و طول عمر آن
انواع میکروفن بی سیم: از انواع میکروفن بی سیم میتوان موارد زیر را نام برد
- میکروفن بی سیم دستی با گیرنده داخلی
- میکروفن بی سیم یقه ای همراه با فرستنده کمری
- میکروفن بی سیم هدست همراه با فرستنده کمری
- میکروفن بی سیم گیره ای همراه با فرستنده کمری
میکروفن بیسیم کاربرد گسترده ای در صنعت سرگرمی، پخش تلوزیونی و سخن رانی های عمومی دارد چرا که تحرک آزاد مجری را باعث میشود. البته این نکته را هم در نظر داشته باشید که از نظر هزینه گرانتر از میکروفن باسیم است.
میکروفن باسیم
میکروفن باسیم، همانطور که از نامش پیداست اتصال مستقیم توسط کابل مخصوص میکروفن را دارد پس احتمالا نسبت به میکروفن بی سیم اتصال مطمئنتری دارد چرا که میکروفن بی سیم مشکل اتمام باتری را دارد؛ اما، همین کابل امکان قطعی و خرابی نیز دارد یا شاید روی زمین افتادن آن موجب دردسر شود (استفاده از کابل و کانکتورهای مرغوب و درجه یک را در نظر بگیرید). یکی دیگر از مزیتهای میکروفن باسیم نبود مشکل عدم تداخل فرکانسی است. همچنین از لحاظ هزینه مقرون به صرفه تر است و اگر روی استیج تحرک زیادی ندارید انتخاب مناسبتری میباشد؛ برای مثال در اجرای زنده کنسرت از آنجایی که خواننده تحرک زیادی روی استیج دارد میکروفن بی سیم انتخاب بهتری است و بالعکس در یک برنامه سخنرانی میکروفن باسیم هم جوابگوی استفاده شما میباشد (که در نهایت انتخاب با شماست). میکروفن باسیم نیز در انواع باسیم دستی و باسیم یقه ای وجود دارد.
در کل، هر دو نوع میکروفن مزایا و معایب خود را دارند؛ پس بهتر است هنگام انتخاب حتما نیاز و هدف خود را در نظر بگیرید و سعی کنید با توجه به نیاز خود مناسبترین خرید را داشته باشید. توجه داشته باشید که میکروفن در برندهای متنوعی وجود دارد و در خرید برندهای خارجی (AKG,JASCO و ...) حتما نسبت به اصل بودن آن مطمئن شوید.